PAPÍR

Brian Azzarello:

100 Bullets

Kurt Busiek:

Astro City

Jamie Delano et al.:

John Constantine — Hellblazer

Warren Ellis:

Transmetropolitan

Planetary, Authority

Global Frequency, Ministry of Space, Tokyo Storm Warning

Fell

Garth Ennis:

Just a Pilgrim

Neil Gaiman:

The Sandman Library

Endless Nights

1602

Canales-Guernido:

Blacksad

Lemetti:

Gone with the Blastwave

Kuszumoto Maki:

Kiss XXXX, T.V. Eye,
K gyászmenete,
Die Tödliche Dolis

Frank Miller:

The Dark Knight Returns

Sin City, 1991-1999

300

Alan Moore:

V for Vendetta

Swamp Thing

Watchmen

From Hell

The League of Extraordinary Gentlemen

The League of Extraordinary Gentlemen II

LXG - a képregény és a film

Supreme / Tom Strong

Top 10

Smax

The Forty-Niners

Grant Morrison:

Animal Man

James O’Barr:

The Crow

Odegnál Róbert:

A hívó

Raoul Renier:

Hellblazer-impressziók

Art Spiegelman:

Maus

Brian K. Vaughan:

Y: The Last Man

Ex Machina

Runaways

Bill Willingham:

Fables


CELLULOID

Clive Barker

Nightbreed

Clive Barker et al.

Hellraiser I—VI

Timur Bekmambetov

Night Watch

Joe Dante

The Howling

Eizenstein:

Alekszandr Nyevszkij

David Lynch

The Short Films

Twin Peaks

Gaiman-McKean:

Mirrormask

Guillermo del Toro

Hellboy

The Prestige

(könyv és film)

The Prestige/Apocalypto/Ilsa, the She-Wolf...

Frank Miller: 300 - A képregény


Gyere és vedd el — morogta Leónidasz spártai király, amikor Xerxész fegyverletételt követelt. Elég durcás hangulatban lehetett.Figyelem! Azok számára, akik a történet apró mozzanatait inkább maguktól ismernék meg, a kattintás után létezik egy spoilermentes verzió is -- a szerk.

Kezdjük talán a történelmi háttérrel. A piros sarokban Xerxész, a perzsa birodalom ura és 3-400 000 harcosa (Hérodotosz szerint ugyan pont ötmilliókétszáznyolcvanháromezer-kétszázhuszan voltak, de ezt a fickót annak idején nem viccből nevezték a Hazugságok Atyjának), a kék sarokban Leónidasz spártai király parancsnoksága alatt a görög városállamok szövetségének kb. 7000 katonája (köztük 700 theszpiai harcos, akik végül a visszavonulási parancs ellenére a spártaiakkal maradtak és velük együtt haltak meg, csak nekik nem volt olyan jó marketingjük).

A helyszín Thermopülai, a Korinthoszi-félsziget keleti partján, a Lokriszt Thesszáliával összekötő út egy szűk szoroson átvezető szakasza, az időpont pedig Kr. e. 480 augusztusa. Dögmeleg lehetett - legalábbis a képregényben a spártaiak ennek megfelelően ágyékkötőben és köpenyben rohangálnak (...míg Jacques-Louis David 1814-es festményén egy szál semmiben ábrázolta őket. A rokokó frivolitás, ugye). Xerxész négy éve készülődött a hadjárat tavaszi indítására - rá akart tromfolni a kedves papára, Dareioszra, akit i.e. 490-ben Marathón mezején dádáztak meg Miltiádész vezetésével az athéniak.

A csata maga természetesen a görögök vereségével végződött, ennek ellenére stratégiai (és lélektani) szempontból rendkívüli sikert értek el. Összesen kétezer görög esett el, míg Xerxész húszezer fős veszteséget szenvedett és csak késlekedve foglalhatta el Athént. A későbbi szalamiszi tengeri vereség aztán végül visszavonulásra kényszerítette, és a perzsa birodalom addig nem is keveredett háborúba a görögökkel, míg Nagy Sándor látogatóba nem ment Közép-Ázsiába.

Magát az ötrészes, 1998-ban kiadott képregényt Frank Miller (író, rajzoló) és Lynn Valley (színező, korábbi Mrs. Miller) jegyzi. A képregényt az 1962-es The 300 Spartan című film (bemutatója után annak is kiadták a képregényesített változatát) ihlette, és ahhoz hasonlóan viszonylag kevéssé hűen követi az eredeti eseményeket, bár bőven táplálkozik a rendelkezésre álló forrásokból. Frank Miller felhasználta benne a Hérodotosz, Szimónidész és más ókori írók által feljegyzett mondatokat, de például Ephialtészt, a történelmi árulót mint a spártaiakban csalódott nyomorékot ábrázolja. A 300 a Sin City-hez hasonlóan egyedi képi világgal rendelkezik, de azzal ellentétben színes - bár észrevételre érdemes, hogy Valley kizárólag meleg színeket (plusz a halványkéket) használt fel színezéskor. Az oldalak mérete sem szokványos. Minden kép duplaoldalas, így az 1999-es, keményfedeles egykötetes kiadás a szokásosnál kétszer szélesebb lett. Ugyanebben az évben a képregény három Eisner-díjat nyert: A legjobb rövid képregény, Legjobb író/művész és a Legjobb színező díjakat.

Az öt rész a Becsület, Kötelesség, Dicsőség, Harc és Győzelem címeket viseli. Tekintsük át őket röviden.

Becsület — A spártaiak menetelése a harcmezőre. Jönnek a főbb hősök: Leónidasz király, a fiatal Szteliosz, és a mesemondó Diliosz, aki a nap végén megismertet minket a legenda kezdetével, Leónidasz férfivá válásával. Majd gyors flashback: az utolsó néhány oldalon megtudjuk, hogyan képzelik a spártaiak a diplomáciai megoldásokat. Rögtön ki is tör a háború.

Kötelesség — Az ephor papok megtiltják Leónidasznak, hogy Spárta sereget állítson a perzsák ellen (korábban beszéltek egy perzsa követtel is, aki Leónidasznál nagylelkűbbnek bizonyult), így Leónidasz sétálni indul. Háromszáz fős személyi testőrsége csatlakozik. A görög sereg gyülekezik.

Dicsőség — Megismerkedünk a testi fogyatékos (és nyilvánvalóan csekélyértelmű) Ephialtésszal, akit spártai szülei a Taigetosz helyett száműzetésbe vittek. A spártaiak nem veszik be a buliba, ezért megsértődik. Közben rövid betekintést nyerünk a spártai életformába, akárcsak a perzsa követ. Utóbbit megcsonkítják, majd távozik. A korábban megérkezett és időközben elhunyt előőrsök után bedübörög a perzsa fősereg.

Harc — Harc. Xerxész és Leónidasz találkozik, aztán megint harc. Sok vörös festéket használtak fel ehhez a számhoz. Nagyjából ennyi. Ja, és Ephialtész borongós hangulatban jobbra el.

Győzelem — Győzelem, egy francot. Ephialtész árulása után a hátramaradó, a görögök visszavonulását fedező maroknyi spártait és theszpiait körülfogják, de Xerxész ismét békét ajánl, amit Leónidasz, végigtekintve fáradt katonáin elfogad, hazamennek és mindenki boldogan él, míg meg nem hal. Csak viccelek.

A képregény összességében egyáltalán nem történelemhű és alkalmanként következetlen: például a spártai hopliták (nehézgyalogosok) öltözékének - pontosabban annak hiányának - ötletét mintha egy Kovi-pornóból lopták volna, Xerxészt piercing-fetisisztának állítják be, Ephialtészt pedig helyismerete okán lehetne épp felderítőnek használni, ha már a falanxba nem állhat. Folytathatnám a felsorolást, de felesleges a 300-on ilyen aprólékos részleteket számon kérni. A hősök nagyon hősök, a rosszak nagyon rosszak, nincsen elmélyült személyiségábrázolás: valószínűleg pontosan ezért lett népszerű.

Miller látványos képi világot, egy lakonikus nyelvezetű és követhető történettel bíró képregényt hozott össze, mely kikapcsolódásnak nagyszerűen megteszi.

2007 márciusában jelenik meg a képregényből készült film, mely rendkívül szórakoztatónak ígérkezik (trailer) és tökéletesen megfelel majd a nézők elvárásainak, amennyiben azok duzzadó izmú, karddal gyilkolászó görögisten hősöket várnak. Én a magam részéről nem kifinomult színészi játékot akarok látni, hanem fröcsögő vért és belassított harcjeleneteket. Szerintem nekem jó lesz.

Jack