PAPÍR

Brian Azzarello:

100 Bullets

Kurt Busiek:

Astro City

Jamie Delano et al.:

John Constantine — Hellblazer

Warren Ellis:

Transmetropolitan

Planetary, Authority

Global Frequency, Ministry of Space, Tokyo Storm Warning

Fell

Garth Ennis:

Just a Pilgrim

Neil Gaiman:

The Sandman Library

Endless Nights

1602

Canales-Guernido:

Blacksad

Lemetti:

Gone with the Blastwave

Kuszumoto Maki:

Kiss XXXX, T.V. Eye,
K gyászmenete,
Die Tödliche Dolis

Frank Miller:

The Dark Knight Returns

Sin City, 1991-1999

300

Alan Moore:

V for Vendetta

Swamp Thing

Watchmen

From Hell

The League of Extraordinary Gentlemen

The League of Extraordinary Gentlemen II

LXG - a képregény és a film

Supreme / Tom Strong

Top 10

Smax

The Forty-Niners

Grant Morrison:

Animal Man

James O’Barr:

The Crow

Odegnál Róbert:

A hívó

Raoul Renier:

Hellblazer-impressziók

Art Spiegelman:

Maus

Brian K. Vaughan:

Y: The Last Man

Ex Machina

Runaways

Bill Willingham:

Fables


CELLULOID

Clive Barker

Nightbreed

Clive Barker et al.

Hellraiser I—VI

Timur Bekmambetov

Night Watch

Joe Dante

The Howling

Eizenstein:

Alekszandr Nyevszkij

David Lynch

The Short Films

Twin Peaks

Gaiman-McKean:

Mirrormask

Guillermo del Toro

Hellboy

The Prestige

(könyv és film)

The Prestige/Apocalypto/Ilsa, the She-Wolf...

Neil Gaiman:
A Sandman-történetek

mely lista tulajdonképpen az Endless Nights végén közölt összefoglaló laza, néhol bővített fordítása, hiszen biztosan ők értenek hozzá a legjobban (lehetne hosszabban is, de az már talán felesleges)

A Sandman alapvetően tíz (most már tizenegy) képregény-kötet („graphic novel”) összessége. Főszereplője a Sandman, azaz a Homokember, akinek már a nevét is nehéz szépen és stílusosan, netán pozőrül magyarítani, hiszen a mi kultúránkban valahogy nem kapott kiemelt szerepet az álomhozó, aki homokot szór az emberek szemébe elalvás előtt. Álom, Morfeusz, the Lord Shaper és ki tudja, hányféle néven ismert még — egyike a hét örök-lénynek, az Endless-eknek. Zűrös „családként” működő csoportjukról, Morfeusz kálváriájáról szól ez a könyvsorozat.

A Sandman egyik fő erénye a mitológia, képregény, történelem, filozófia, irodalom és ezernyi apróság sajátos elegyítése. Univerzumában játszi könnyedséggel keverednek az istenségek, átlagemberek, a szárnyaló fantázia lényei, és a DC Comics hősei (a Sandman eredetileg az ő gázmaszkos bűnvadászuk volt, de megdöbbentő átváltozáson ment át Gaiman keze alatt). Szereplői hús-vér alakok (valószínűleg kevés képregényben szomorkodunk vagy rajongunk így főhősökért), története szerteágazó, mégis egységes, hatása pedig —az eddigi tapasztalatok szerint — mellbevágó. Dave MacKean csodálatos borítói külön emelik a hangulatot. (Megj. A mellékelt képeken nem az eredeti borítók láthatók, sajna.)


Preludes & Nocturnes

Az első, bemutatkozó gyűjtemény. Morfeuszt egy angol szektavezér rosszul végződött rituáléja csapdája ejti, nem kevesebb, mint 70 hosszú évre. Szökése után kénytelen a romokból újjáépíteni álombirodalmát és visszaszerezni a hatalma alapját jelentő három tárgyat: a sisakját, az erszényét és az amulettjét — a Pokolból, Londonból és egy tébolyult bűnöző kezéből. A "Sound of Her Wings” című záró epizódban felbukkan Morfeusz nővére, a bájos Halál, és innentől kezdve a sorozat teljes sebességgel, stílusát végleg megtalálva száguld tovább.


The Doll's House

Rose Walker története. Rose érzi, hogy valami nincsen rendben vele, de azt nem is sejti, mikor felszáll az Amerikába induló repülőre, hogy hamarosan rábukkan eltűnt öccsére, akinek külön világ tenyészik a fejében, megismerkedik egy álommal, eljut a sorozatgyilkosok konferenciájára, amúgy pedig örökre megváltozik az élete.


Dream Country

Négy rövid történet. A Calliope egy foglyul ejtett nimfa meséje, a Dream of a Thousand Cats a macskák eredetének igazi története, a Facade egy meghalni képtelen ex-szuperhős halálát meséli el, a Midsummer Night's Dream pedig ékes arculcsapása mindenkinek, aki szerint a képregények szűk alsógatyás idiótákról szólnak, hasonló idiótáknak: a Shakespeare-darab szöveghű adaptációja és továbbgondolása World Fantasy-díjat nyert.


Season of Mists

Morfeusz Pokolra száll, hogy kiszabadítsa egykori szerelmét, akit több ezer évvel ezelőtt ő maga ítélt erre a rettenetes sorsra. Lucifer azonban ekkor határozza el, hogy kiszáll a taposómalomból, és bosszúként az Álomra bízza az üres Pokol kulcsát. Miközben a világokon felbukkannak a visszatérő halottak, Morfeusznak meg kell találnia a pokol urának legtökéletesebb utódját.


A Game of You

Barbie igazi hercegnő volt a maga rózsaszín álomvilágában, ahol csodás barátok vették körül és hihetetlen kalandokban vettek részt. Azonban egyszer csak vége szakadt az álmainak, világa pusztulni kezdett, és barátai csak hatalmas áldozatok árán tudták visszahívni, hogy megakadályozza katasztrófát. A bonyolult helyzet még kuszábbá válik, amikor evilági barátai is elindulnak utána, méghozzá egy transzvesztita és egy valódi boszorkány társaságában.


Fables & Reflections

Újabb mesegyűjtemény, kilenc remek történettel, többek között Amerika császáráról, egy vérfarkasról, a párizsi kommünről és Harún al-Rasidról, akinek Bagdadban játszódó, csodaszép története mindkét iraki konfliktus idején szomorú aktualitást kapott.


Brief Lives

Delírium, a legfiatalabb testvér megpróbálja felkutatni bátyjukat, Pusztítást (Destruction), aki pár száz éve egyszerűen szögre akasztotta hivatását és nyomtalanul eltűnt. Morfeusz elkíséri, és a számtalan életveszélyes kaland során, egy nagy út végső állomásaként ő maga is megváltozik.


World's End

A chauceri hagyományok előtt fejet hajtó gyűjtemény egy világokon túli vendégfogadó utasairól szól, akik különös történeteket mesélnek egymásnak. A kötet végén feldereng a sorozat komor végkifejlete.


The Kindly Ones

Morfeusz kapcsolata gyermekével, Orfeusszal sohasem volt bonyodalmak nélküli. Olyannyira nem, hogy a fúriák, akiket senki sem merészel néven nevezni, joggal állhatnak bosszút Orfeusz miatt.... annak apján. A könyv egy sötét összeesküvésről mesél; cselekménye a Földön és más világokon bonyolódik, ahol sem az Álom, sem az álomvilág nincsen biztonságban, de azok sem, akik közel állnak hozzá.


The Wake

A világ legkülönösebb gyászszertartása és halotti tora, valamint William Shakespeare A vihar című drámájának igaz története.


Endless Nights

A sorozat befejezése után hét évvel, 2003-ban jelent meg a hét pazar kiállítású történet az Endlessekről, Velencéről, egy őrült lányról, tizenöt borzalmas pillanatról, egy jövőbéli háború relikviáiról, egy középkori, egy mai és egy nem evilági szerelemről, meg egy kertről, ahol a végtelenbe ágaznak az ösvények. Kellemes kötet, de nem a régről ismert mellbevágó élmény.


Kapcsolódó történetek

Neil Gaiman's Midnight Tales

Elszórtan publikált történetek gyűjteménye. Az Alan Moore-féle Swamp Thing-hez kapcsolódó két mese mellett felbukkan a szintén gyakori (Moore-nál is fel-feltűnő) John Constantine, illetve helyet kapott a Sandman sorozat fővonalához szorosan nem kapcsolódó, gyönyörűségesen illusztrált Sandman-történet Morfeusz rabságának idejéből: az igazi (emberi) Sandman egy bizarr angol estélyen túlvilági névrokonával akad össze...


The Dream Hunters

Nem képregény, hanem bámulatosan illusztrált képeskönyv — Jositaka Amano munkája — egy japán népmese alapján, melyben egy fiatal szerzetes szerelmi bánatában felkeresi az Álomvilágot. Szomorú és szép történet.


Death: The High Cost of Living

Morfeusz elragadó testvére, a gót kislányra emlékeztető Halál két külön füzetet kapott. Az első egy olyan napról mesél, amikor Halál — jó szokása szerint — emberként jár közöttünk, hogy megtapasztalja, milyen az élet, melyet itthagyunk, ha egyszer — végezetül — találkozunk vele. A gondok ott kezdődnek, hogy néhányan ismerik a szokásait, és megpróbálják elfogni őt.


Death: The Time of Your Life

A Game of You-ban megismert leszbikus pár, Hazel és a rocksztár Foxglove gyermeke körül bonyolódó történetben, nem meglepő módon, felbukkan Halál is, de nem úgy, ahogy a szereplők várnák.

(Megjegyzés: Mindkét Death-füzet kellemes — és igen szép kiállítású — darab, de egyik sem olyan stílusteremtő, mint a Sandman volt.)


The Books of Magic I.

A kamasz Timothy varázslóvá érését feldolgozó sorozat első néhány története. Gaiman később nem írt a sorozatba, de hála neki ebben a kötetben Morfeusz és John Constantine mellett több ismerős arc is felbukkan.

The Dreaming

Miután Gaiman lezárta az alaptörténetet, a DC néhány szálat folytatott tovább, nélküle (de az ő engedélyével és tanácsaival). Mivel azonban a sorozat az egykori mellékszereplőkre koncentrál, mindenképpen hagy némi hiányérzetet maga után.

brainoiz

Cikkajánló: rövid ismertető az „Endless-család” tagjairól, illetve kritika az Endless Nights c. kötetről.