Peter S. Beagle

David Brin és
az Uplift-saga

Orson Scott Card és
az Alvin Maker-ciklus

Neil Gaiman

Barry Gifford

China Miéville

Alan Moore

Mervyn Peake és a Gormenghast-trilógia

Arturo Pérez-Reverte

Tim Powers

Dan Simmons

Neal Stephenson

Tad Williams

China Miéville


Az angol fantasy határmezsgyéjének egyik legeredetibb szerzője, a riasztóan sötét metropoliszok bugyrainak egyedi hangvételű krónikása. Akadnak, akik a fantasy következő hullámához sorolják — ha ugyan létezik ilyen, de majd kiderül —, méghozzá annak vezéralakjaként; ennek ellenére egy rangos science-fiction kitüntetés, az Arthur C. Clarke-díj büszke birtokosa.

1972-ben született Londonban, és ma is ott él. Tanult többek közt Kairóban is; diplomáját Cambridge-ben szerezte, e sorok írása idején pedig valószínűleg már PhD-jét is befejezte nemzetközi jog szakon. Régebben fanzinoknak és magazinoknak dolgozott, és egyszer még parlamenti képviselőnek is jelöltette magát. A brit sci-fi újabb vonulatának több szerzőjéhez hasonlóan markánsan baloldali nézeteket vall.

Íróként ugyanolyan eltökélt, mint a politikában, és biztos kézzel, egyedi stílusban bontja ki nagyszabású történeteit: a furcsa, a rémületes, az álomszerű elemek egyvelegét, a viktoriánus filozófia, az idegen kultúrák és a gőzmasinák árnyékában létező világot, melyet meglehetősen nehéz beilleszteni a „fantasy” kategóriájába, ahol a hagyományos elképzelések szerint Tolkien professzor művei jelentik a követendő irányvonalat.

Első regénye afféle első nekirugaszkodásnak tekinthető: a Bram Stoker díjra is jelölt King Rat félig-meddig itt, a mi világunkon játszódik; Miéville egy komor, földalatti Londonban éleszti fel a hamelni patkányfogó történetét. A második regény azonban már igazi fejesugrás, és a hatalmas kritikai és közönségsikert elért Perdido Street Station már nem csak kerülgette, hanem be is söpörte a díjakat. A nehezen kategorizálható mű egy gigászi metropoliszt jelenít meg, ahol okkult gépezetek és furcsa varázslatok, ezernyi idegen faj és számtalan korunkból ismerős probléma karneváljában bontakozik ki a horrorszerű cselekmény.

Harmadik regénye, a The Scar marad a Perdido-ból megismert Bas-Lag világán, ám nagy ívben kitágítja a látóhatárokat, és egy úszó városról mesél — miközben az előző műhöz hasonlóan merészebbnél merészebb ötletek tömegével kápráztatja el az olvasót.

Miéville teljesítménye fiatal szerzőhöz mérten már eddig is megdöbbentő — és ki tudja, mit tartogat a jövő?

brainoiz

Ajánlott oldal: www.chinamieville.co.uk