Ha ismertetőt akarsz olvasni az oldalról, bökj rá a mezőre!

Linkajánló

Fantasy, SF, RPG

Beszerzés

Egyéb kultúr

Angol nyelven

Leendő kutatóknak

endless.hu

Koncept és php: req
Design, grafika: whoisnot
Szerkesztők: béka, brainoiz, diane, rampion, req, whoisnot
Szerzők: amanibhavam, avman, el moreno, gixer, Hanna, hekka, herbie, Illés, isolde, Jack, LaliQ, Marvin, A Nagy Levin, psychedelirium, RandomSky, Renier, Rorimack, Stöki, Tapsi

A szerkesztőség emailcíme:
endless/nál/endless.hu

Frissítések

Figyelem! Az Endless méltán híres Hírlevél-szolgáltatása az érdeklődésre való tekintettel 2006-ban is folytatódik: aki kiváncsi a lap szigorúan titokban tartott, kvantumgravitációs egyenletekkel optimalizált frissülési dátumaira, az küldjön egy levelet a szerkesztőség címére (endless/at/endless.hu) „hírlevél” szubdzsekttel. Új előfizetőink között egy életnagyságú, beszédképes Jakita Wagnert sorsolunk ki távirányítású erőblokkolóval, valamint egy XXS-es méretű King Kongot (<3.5m), a kiretusált részekkel együtt.


Azoknak pedig, akik ilyen vagy olyan okból szeretnék reklámozni, hogy endlesst olvasnak, végre nem kell beérniük egy csupasz, fapados linkkel: letölthető, eredeti whoisnot-bannerek különböző méretekben, most bónusz háttérképpel!

06.12.24.

A frissítésdömping utolsó napjára időzített cikkek már a karácsony szellemében érkeznek.

Az endless virtuális karácsonyfájának tetején az angyalkás csúcsdísz RandomSky ismertetője Christopher Moore regényéről - stílusosan bolond angyallal, elhunyt Télapóval és horrorba hajló poénokkal. Neil Gaiman legújabb novelláskötetét, a Fragile Things című gyűjteményt brainoiz ismerteti átfogóan - a képzeletbeli díszdobozban pedig Gaiman Hugo-díjas írása lapul, letölthető formátumban.

06.12.23.

Az endless mai témája: különleges fiatalok kizökkent világokban.

Mark Haddon regényében, ami egy Sherlock Holmes-novella kiragadott soráról kapta a címét, egy autista kisfiú kezd nyomozásba abban a riasztó birodalomban, amit az átlagemberek külvilágnak hívnak. psychedelerium a "tartalomhoz a formát" elv jegyében matematikailag bizonyít.

Hanna a kortárs brit szerző, Kazuo Ishiguro Booker-díjra és Arthur C. Clarke-díjra egyaránt jelölt könyvét mutatja be nekünk, a Never Let Meg Go-t - mennyire más az ifjúsági regények gyakori helyszíne, a bentlakásos iskola, ha egy félelmetes, futurisztikus és disztópikus Angliába helyezik.

06.12.22.

Mai Terry Pratchett-különszámunk szakít azzal a hagyománnyal, hogy itthon többnyire obskúrusnak számító szerzőket tukmálunk mit sem sejtő olvasóinkra.

Korongvilág kezdőknek és középhaladóknak: psychedelerium ismertetője Pratchettről, a Világteknősről és arról a rengeteg megpróbáltatásról, amelyet az Éjszakai Őrség kénytelen elszenvedni egy fantasy-metropoliszban. A regényfolyam egyik legjobb könyve, a Guards, guards! (Lábjegyzetek nélkül.)

Korongvilág haladóknak (most már ide tartoznak azok is, akik elolvasták az előző cikket): whoisnot ad tippeket azoknak, akik a regények után más Pratchettre vágynak vagy nem zöldövezetben akarnak házat venni. (Garantáltan lábjegyzetekkel!)

06.12.21.

Új recenzorunk, Stöki markáns témával debütál. Vajon lehet képregényesíteni a holokauszt szörnyűségeit? Ráadásul állatfigurákkal? Véleménymondás popkultúráról, parafrázisokról és a Mausról - a graphic novelről, ami a világ száz legbefolyásosabb embere közé repítette Art Spiegelmant.

06.12.20.

Az endless indulása óta eltelt három év már-már megcsontosodott hagyományaihoz visszanyúlva most, karácsony közeledtével különleges rítussal adózunk minden létező ünnepnek, amit őseink pont erre a neves napra szerveztek. whoisnot ilyenkor szépséges téli dizájnba csomagolja az oldalt (hála a Resurgere-nek a stock fotókért), szerzőink megtáltosodnak, az oldal szerkesztői pedig titkos bolygóegyüttállások szerint megtervezett sorrendben, több napon át tartó folyamatos cikkdömpinggel köszönik meg minden olvasónknak a figyelmet - azzal a nem titkolt szándékkal, hogy remélhetőleg a jövőben is visszatérnek hozzánk.

Az első frissítéssel bele is vágunk a közepébe: vajon mi történik, ha a noirklasszikus Sin City alkotója történelmi témához nyúl? Nos, ezúttal nem ballonkabátos, elnyűhetetlen nehézfiúk vernek péppé gengsztereket, hanem ágyékkötős, elnyűhetetlen nehézfiúk vernek péppé perzsákat. Jack a 300 című képregényről ad részletes tájékoztatót, bónusz történelmi áttekintéssel.

Akik képregény helyett inkább könyvben kedvelik az epikus háborúkat, szintén nem maradnak ajánló nélkül. Az ünnepek elől kőtömbnyi fantasy-mesterművekbe menekülők és G.R.R. Martin-elvonásban szenvedők kérésére következzen diane csalóka ismertetője Steven Erikson Gardens of the Moon (A hold udvara) című nagy ívű és lehengerlő regényéről. Előre szólunk, hogy senkit ne tévesszenek meg a látszólagos kifogások, érdemes elolvasni!

06.12.11.

Coming to a small screen near you in 2007.

06.11.17.

Létezik vajon épelméjű, normális amerikai kertváros? Vendégszerzőnk, psychedelirium nevéhez mérten szürreális utazásra invitál a White Noise világába: a kultgyanús Don DeLillo halálfélelemmel, Hitler-kutatóval, vegyi katasztrófával és sok marék gyógyszerrel súlyosbított szuburbiájába.

06.11.01.

Halloween, Mindenszentek és Samhain alkamával új recenzorunk, Jack a moszkvai homály vámpírjai és varázslói közé merészkedik. Éjszakai Őrség: ismertető Szergej Lukjanyenko regényéről, ami kultfilmet ihletett, de tulajdonképpen sokkal jobb annál.

06.10.25.

Íme, a frissen World Fantasy díjat nyert Kafka on the Shore: Menekülés egy jóslat elől, macskákkal beszélgető férfi, vándorút és égből hulló halak, azaz brainoiz ismertetője Murakami Haruki regényéről. Vigyázat, nyomokban a japán szerző kultregényét is tartalmazza! (Világvége és a keményre főtt csodaország)

06.10.04.

Oldalunk névadója, Neil Gaiman ezúttal forgatókönyvíróként, hű vizuálmágusa, Dave McKean rendezőként lép színre a Mirrormask, avagy a magyar keresztségben Tükörálarc című filmben. RandomSky bemutatja: Alice-alteregók, sötét királynők ás álombéli küldetés, alig egy kattintásnyira otthonától!

06.09.10.

Jonathan Strange & Mr. Norrell: Mi történt volna, ha a napóleoni háborúk korában két igazi varázsló bukkan fel Angliában? Susanna Clarke debütáló regényében bőven mérik a fantáziát és az ötleteket, a hollókat meg a csodákat, ráadásul olyan sokszínű, hogy képtelenség dióhéjban írni róla, pedig brainoiz becsszóra bele sem kezdett a poénok lelövöldözésébe.

06.08.28.

Az endless "Ismertetőt a magyarul csonkán kiadott remekműveknek!" missziója ezúttal az átlagmezőnyből toronymagasan kiemelkedő fantasyre próbálja felhívni a figyelmet. Identitásválságban szenvedő élőhajók, tengeri kígyók és sárkányok - hajózós kalandok Robin Hobb módra diane ismertetőjében.

06.08.08.

Ördögöd van! Elsőre útmutató a gyakorlati démontartáshoz, másodszorra inkább viccesen mágikusrealista regény egy hajdani papnövendék meg egy ördög/dinoszaurusz kisvárosi kálváriájáról. RandomSky nem ereszti Christopher Moore-t.

06.08.02.

Kamaszodás méregzöld szűrőn át - brainoiz spoilermentes kedvcsinálója David Mitchell új regényéhez. Az elbeszélő művészet határait feszegető brit szerző a változatosság kedvéért most visszafogottan írt egy újabb remek könyvet: csodák, félelem és dadogás a nyolcvanas évek Angliájában.

06.07.22.

Visszatértek! Ismét Alan Moore és újra a League of Extraordinary Gentlemen az endlessen. Raoul Renier most új szemszögből, a balszerencsés filmváltozat apropóján nyújt áttekintést a viktoriánus antihősökről, mészárlásfaktorról és gótikus steampunkról. A cikk teljes élvezetéhez a film megtekintése nem kötelező, sőt valószínűleg egyébként sem ajánlott senkinek.

06.07.10.

Biff evangéliuma - a könyv, aminek kényes témaválasztásával sem sikerült úgy kiakasztania a katolikus egyházat, mint a Da Vinci-kódnak (megint kimondtuk!), talán azért, mert merészel jóval viccesebb lenni, mint Mr. Brown. Üdvözöljük a kánikulában vergődő stábot felmentő vendégszerző-had újabb prominensét: RandomSky filozófiáról, Jézusról és kung-furól mesél.

06.07.04.

Audrey Niffenegger csavaros regénye olyan akaratlan időutazó hányatott sorsát tárja fel előttünk, aki üdítő változatosságként nem híres történelmi személyeket próbál meglesni, tanítani vagy likvidálni, hanem váratlan ugrásokkal saját életét és kapcsolatát kénytelen menedzselni a jelenben és a múltban egyszerre. Debütáló recenzorunk, isolde ránt minket magával a téridőkontinuum veszedelmes örvényeibe.

06.06.27.

Nyári meglepetésvendégünk a magyar dark fantasy neves szerzője, Raoul Renier, aki az endless.hu történelmének valószínűleg leghosszabb cikkében veszi górcső alá Hellblazer-sorozatot, olyan aprólékossággal elemezve a láncdohányos varázsló evolúcióját, ami valószínűleg több fiktív karakter irigységét felkelti majd. Szókimondó szövegek, a sorozatírás kulisszatitkai és az angolszász képregényszerzők naivitása.

06.06.12.

Terítéken a Drakula-kód, avagy régen nem látott recenzorunk, béka stílusosan vámpírtémával tér vissza közénk a torporból. Kimerítő értekezés az elsőkönyves Elizabeth Kostova bombaként robbanó, misztikus thrillerrel ötvözött történészregényéről, ami valószínűleg túlságosan jó ahhoz, hogy a következő Da Vinci-kód legyen belőle; mindenesetre mi sem bírunk ellenállni egy felkapott keresőkifejezés csábításának, ezért nem riadunk vissza az összehasonlítgatástól.

06.06.05.

Burokba zárt Föld és rémisztő Londonok, detektívlátnokok, hallucinált kisvárosok, fekete-fehérben viaskodó oroszok - az endless.hu már-már tudatosan az őszies időjáráshoz idomuló ismertetőkkel köszönti a nyarat.

Akiknek Joanne Harrisről eddig csak Johnny Depp vagy a francia konyha jutott eszébe, azok most megismerkedhetnek mágikus történeteivel is (Jigs & Reels), hála whoisnotnak, aki egyúttal szemet gyönyörködtető friss dizájnba öltöztette az oldalt (Köszönet a Resurgere-nek a stock fotókért). Mindeközben brainoiz egy másik antológia kapcsán próbálja kideríteni, mire képes a posztfantasyneogót féltéglák mestere átlag húsz oldalon (China Miéville: Looking for Jake).

Két rövid kirándulást is teszünk a science-fiction birodalmába: Hanna ismertetőjéből bebizonyosodik, hogy van még élet Greg Egan után (Robert Charles Wilson: Spin), illetve bemutatjuk Jonathan Lethemet, aki Amnesia Moon című regényével olyan mélyre merészkedett Philip K. Dick paranoiás világába, hogy menet közben még a műfaji határsorompót is elhagyta.

Hasonlóan látomásos birodalmat tár fel előttünk diane, akinek köszönhetően képregényrovatunkban az első magyar alkotó debütál, A hívó pedig megkapja az Endless Esős Képregénykockákat Támogató Bizottsága különdíját.

Meglepetésként nagy visszatérőnk, req igazi különlegességgel jelentkezik: Eizenstein klasszikus filmjéről írott ismertetője nem csupán gyermekkorunk kedvenc diafilmjeit idézi, de minden erőfeszítésünk ellenére még arra is fény derül, ki lehet a titokzatos orosz száműzött az endless-stábban.

06.04.19.

Richard Morgan, a tanáremberből íróvá avanzsált brit úriember munkái két recenzorunk figyelmét is felkeltették. Hogyan illik igazán szórakoztató akcióscifit írni, avagy brainoiz és Rorimack ismertetői az agykérgi másolatok hasznáról és káráról a noir jövőben (Altered Carbon), illetve a Mad Maxbe oltott juppik ámokfutásáról (Market Forces).


Mi születik abból, ha Brom, a modern fantasztikum egyik legeredetibb képzőművésze az ijesztő szörnyek megfestése után átnyergel a gyerekmesékre? Még több ijesztő szörny: The Plucker. Ráadásképpen két kiegészítés: a Fables mesehőseinek újabb kalandjai során ezúttal az Ezeregyéjszaka szereplői látogatnak New Yorkba; valamint titánok harca: Anita Blake találkozik a magyar könyvkiadók hímes lelkével.

06.02.11.

George R.R. Martin: A Song of Ice and Fire II-IV. — az elbocsátott rabbira emlékeztető Santa Fe-i cselekményhegesztő nagymester újabb háromezer oldalon csűri és csavarja egy felbolydult kontinens eseményeit, avagy fantasy, ahogy arra sem gondolt 1996 előtt. rampion élménybeszámol a szemünk előtt zajló történelemről a hosszú szellemi fogyókúra után.


David Lynch és tettestsai:: Twin Peaks — a Viasat3 jóvoltából újra fertőz a szappanopera műfajának megrontója, melynek kisvárosában az történik a prom queennel, amiről a valóságban csak álmodozni szoktak. D.L. nagykorú víziója az amerikai tudatalattiról, avagy mit néztünk a Lost előtt.

06.01.15.

Brian K. Vaughan: Ex Machina ill. Runaways — a poszt-ellisi mainstream avantgarde képregény politikailag korrekt szárnya és ifjúsági tagozata mutatkozik be a szorgos ifjú műfajmegcsavaró jóvoltából, aki a szuperhőstematikát a városvezetés és az amerikai belpolitika kérdéseivel, valamint a kamaszkori testi és lelki problémák kavalkádjával elegyíti. brainoiz nyitja két kiadós rivjúval az évet, mely reméljük, hogy a tavalyinál információdúsabbnak bizonyul.
[ 2004 ] [ 2005 ]