Ha ismertetőt akarsz olvasni az oldalról, bökj rá a mezőre!

Linkajánló

Fantasy, SF, RPG

Beszerzés

Egyéb kultúr

Angol nyelven

Leendő kutatóknak

endless.hu

Koncept és php: req
Design, grafika: whoisnot
Szerkesztők: béka, brainoiz, diane, rampion, req, whoisnot
Szerzők: amanibhavam, avman, el moreno, gixer, Hanna, hekka, herbie, Illés, isolde, Jack, LaliQ, Marvin, A Nagy Levin, psychedelirium, RandomSky, Renier, Rorimack, Stöki, Tapsi

A szerkesztőség emailcíme:
endless/nál/endless.hu

Endless 2005

05.01.01.

Garth Ennis: Just a Pilgrim — oszlásnak indulván az újévi mámorködök, mi is új életre kelünk. A fékezhetetlen billetyűzetű el moreno segíti a lencsefőzelékkel kombinált lábadozást, ezúttal az antiklerikális belezős-misztikus horror legkiválóbb szerzője, a Preacher-atya Garth Ennis frappáns posztholokausztos mellékprojektének boncolgatásával. Ezúton is kellemes 2005-öt kívánunk mindenkinek!

05.01.16.

Alan Moore: Top 10 — az év eleji torporból a képregény Johann Sebastian Bachjának kedves kis projektjével térünk vissza, mely egészen sajátos bukét ad a rendőrségi sorozat műfajának. Tudós átértelmezés helyett izgalom, konfliktusok és nagyvárosi hétköznapok, avagy egy minisorozat, melyet jókedvében teremtett a Jóisten.

Endless karácsonyi reprint — azok számára, akik netán elmulasztottak idekattintani az ünnepek alatt, hadd hívjuk fel újra a figyelmet a tavalyi évfolyamot záró kiváló rivjú-dömpingre, melyben olyan izgalmakról olvashattunk, mint az Alvin Maker-sorozat magyar fordításának sikerei és rákfenéi, Szerdahelyi István és a fantasy titkos viszonya, a horrorisztikus gyerekkori traumák mágikusrealista megjelenítése, a kipusztulófélben levő mesehősök egzisztenciális problémái, egy híres leprás kalandjai, a Heimlich-féle műfogás felhasználása ezredvégi nihilizmus esetén, a szuperhősök menedzserbetegségei — nem beszélve az olyan érdekességekről, mint a mágikus uralmi viszonyok változása a mai Kaliforniában, az öntudattal bíró mocsarak viszontagságai, azok a problémák, melyekkel akkor kell szembenéznie az embernek, ha félbevágva kell élnie, továbbá a mennyasszonyszerzés céljából végzett csillagkeresés elmélete és gyakorlata. Ráadásképp pedig az Endymion elejére is nyáladzhat az, aki a Hyperion és a Hyperion bukására ezt már megtette. (S remélhetőleg szinte mindenki ilyen.)

Keith Hartman: Gumshoe Gorilla — minden idők legkedvesebb jövőbeli meleg cyberdetektívje, Drew Parker egy csúnya sátánista ügy felderítése után ezúttal öt darab Tom Cruise-klónnal kerül szembe a 2025-ös év multkulturális Atlantájában. Scifikrimi sok narrátorral, vicces beszólásokkal és gixer kritikai meglátásaival.

05.01.30.

China Miéville: The Iron Council — az ember, aki 2001-ben taccsra vágta a fantasyvilágot marxista-neogót-cthulhoid-steampunk egyvelegével, a Perdido Street Stationnel (magyarul: Perdido pályaudvar, végállomás, Ulpius ház 2004), másodszor is visszatér, hogy három idősíkon varrja el az ipari forradalom szálait Lőw rabbi gőzpunkos inkarnációjának felléptetése mellett, Gibson felé gravitáló prózában. brainoiz értékel.

Kuszumoto Maki: Kiss XXXX et al. — manga az endlessen! Korábbi, nagy sikerű anime-ismeretőnk után ezúttal egy alaposabb kitekintés a popkultúra bizarr fellegvárára. Fokozatosan pervertálódó lánymanga, Kafka Pere skizofrén külvárosi drogosdráma-átiratban, a fétismodell goth babe-ek szerelmi problémái és még sok más kattantság Kuszumoto mester keze nyomán. Rorimack kalauzol a kortárs japán képregényművészet bugyraiba.

05.02.13.

Jonathan Carroll: The Land of Laughs — a kultgyanús mágikus-irrealista szerző legelső, immár a Fantasy Masterworksben kanonizált regénye egy lenyűgöző gyerekkönyv-íróról, akinek az élete és szülőfaluja is lenyűgöző, bár egész más értelemben. Mi történik, ha az ember nyomába ered gyerekkori bálványainak? brainoiz ajánl és értékel.

05.02.19.

Miről szól a Mátrix 3? — tisztességes könyv- vagy képregény-rivjú helyett rampion bölcsésztarisznya-gyanús hőzöngése arról, hogy tulajdonképpen mit jelentenek azok az írások, melyekből megtudhatjuk, hogy a Mátrix tulajdonképpen mit jelent. Van-e értelme Morpheus nevén töprengeni, és főleg van-e értelme azon töprengeni, hogy minek töprengeni rajta? Az elágazó kérdések kertje, avagy hogyan pocsékoljuk hatékonyan a szabadidőnket.

05.02.27.

Tim Powers: Declare — a kém, aki bejött az azathothi mélyűr hidegéről, avagy a kultúrtörténet nagy újramesélője ezúttal a hidegháborús kémregényeknek ad némi természetfölötti beütést. A titkosszolgálatok erdete; Közel-Kelet, Párizs és London; párhuzamos idősíkok és egy váratlan reaktiválás. brainoiz serkenti a nyálműködést.

05.03.07.

Miről szól a Mátrix 3? (II.) — megkésve bár, de annál terjengősebben érkezik rampion rendkívül mélyenszántónak szánt okfejtése arról, hogy hogyan lett gonosz vírus az egyszeri rendfenntartó szoftverből, miben hasonlít Darth Vader és a medúzafejű robot-őrszem, és miért kellett Wachowskiéknak választania Isten és az ufók között. Tájkép folytatás után.

05.03.21.

John Constantine (Hellblazer) — áttekintés az Alan Moore lápi szörnyeposzáról levált, immár komoly múltra visszatekintő sorozatról, melyben Philip Marlowe okkult nyomozóvá vedlett démonszomorító punk-alteregója leás a világ emberi és túlvilági szennytől iszamos alapzatáig. Útravaló brainoiztól Hollywood legújabb képregényes ámokfutásához.

05.05.01.

Endless munkaünnep — az 1886-os chicagói munkáslázadás évfordulójának utolsó másodperceibe belecsimpaszkodva nyújtunk át a másfélhavi hallgatást kompenzálandó egy későtavaszi rivjú-csokrot kedves olvasóinknak. Mindenek előtt örüljünk együtt a végre megnyíló retro-rovatnak, ahol régi gyöngyszemekről törölgetjük le az idő vasfogát, hogy újabb generációk okuljanak rajtuk: a sort Clive Barker textilipari értekezése nyitja, melynek spirituál-szexológiai tanulságai sem utolsóak, valamint az autentikus hazai proto-cyberpunk képviseletében feltűnik a rendszerváltás jelenét és jövőjét megéneklő Kiálts farkast az öntudatra éledt szeméttömeggel és a 21. századvég értelmetlen háborújának egyik sorsüldözött veteránjával. Gyors vödrön követi őket a múlt kútjából egy megkapó urbanisztiko-futurológiai mese a világ egyik leghíresebb pedofiljának tollából, akinek a műholdas kommunikáció mellett a modern SF nagy részét is köszönhetjük. A dicső múlttól megittasulván pedig itt a még dicsőbb jelen: az élő mítosz mágusa, Neil Gaiman a gombszemű anyukák hasznáról és káráról mesél, megtudhatjuk, mi köze a Franco-diktatúrának egy különös ponyvaíró titkos történeteihez, továbbá tanúi lehetünk az orosz mágikusrealista akciófilm dicső felemelkedésének is. Ünnepi számunkat, ritka csemegeként, avman mester tanulmánya zárja Vörösmarty és a fantasy kapcsolatáról. Jó szórakozást!

05.05.05.

Peter S. Beagle — népmeséktől terhes vidéki táj és a jelen után markolászó múlttól rettegő kísértetlány; egy egyetemi kisváros live RPG közösségének varázstörténetté épülő miniatűr konfliktusai; mágiaként előderengő nőiség és egy öreg mester megmentésére induló furcsa szereplők mozaikja — no meg egy létező öreg mester, aki emlékszik rá, milyen bakfisnak lenni, és regényt ír, hogy rájöjjön, miről szólt az egyik verse. Hanna válogat a Beagle-életműből, miközben whoisnot koranyári dizájnja pihenteti a szemet.

05.05.15.

A Hellraiser-sorozat — miért hentel a szögbelővős baleset latexruhás áldozata, mi rejlik az arannyal áttört rejtvénydoboz megnyitotta dimenzióban, és mi köze mindennek a pszichoanalízishez? Nem minden B-film, ami annak látszik, avagy lehull a lepel a velünk élő nyolcvanas évekről: rampion tekinti át a tisztes családanyák, rendőrök, építészek és újságírók első hat földi pokoljárását.

05.05.24.

The Howling / Nightbreed — mi köze a vérfarkastól gyötört harmincas műsorvezetőnőnek a temetőben berendezett Muppet-show-gettóhoz? Nyilván semmi, de méltán elfeledett horrofilmek álfilozófiai fényesítgetésével mégis a tartalom látszatát adhatjuk lomhán frissülő honlapunknak. rampion hasonlít és értékel.

05.05.26.

Mark Frost: The List of Seven — a Twin Peaks csendestársának első regénye, mely feltűnés nélkül szőtte világösszeesküvéssel súlyosbított fejlődésregénnyé a Sherlock Holmes-epikát, és még egy kis teozófiai horrort se szégyellt melléhabarni. Viktoriánus indusztriál fantasy, Madame Blavatsky kikotyogott titkai, és a magyar fantasy könyvkiadás újabb vicces fejezete. brainoiz mesél és elemez.

05.06.05.

Stephen Donaldson: Mordant’s Need — a Covenant-sagánál kevésbé ismert, de nem kevésbé ötletes eposz Tokien kisszámú true örököseinek egyikétől, akinek a castingjairól fejvesztve menekülnek a leendő szereplők... Ezúttal egy olyan világban, ahol a tükör atombombaként használatos, a főhősnőt pedig olyan egzisztenciális kétely gyötri, hogy sorban állnak nála autogramért a Sartre-hősök. Tapsi igen szuggesztív bemutatkozó rivjúja.

05.06.14.

Frank Miller: Sin City — Hollywood csápjai immár a true képregényeket is elérték — de tulajdonképpen mi az, és miért olyan nagy szám, amiből Rodriguez Silicon Graphics-partit rendezett a haverjainak? Raymond Chandler kisuonokája, a renegát képregényzseni újradefiniálja a noirt, és olyan bugyrokba ás le közben, hogy a nagyfaternak lerepül a Girardija. Egy nagyon hosszú és képdús rivjú, mely a plagioszférából érkezett a SETI-programon keresztül, egy gyanús ikertudattól.

05.08.02.

Laurell K. Hamilton: Anita Blake, vámpírvadász No.5-6. — a nyári pusztulat közepén magányos undead-orchideaként támad föl az arhívumból diane folyamatosan bővülő cikke a St.Louis-i dark alvilág nyomozó-varázsló-hentelő femme fatale-járól, akinek végtelenbe nyúló története kritikai szempontból váratlan és sötét fordulatot vesz.

05.08.03.

Brian K. Vaughan: Y: The Last Man — a túlfűtött kamaszfantáziák és a szukcesszor-feminizmus legszebb álmainak találkozása a rajzasztalon, avagy milyen lenne az a posztholokauszt, ahol a férfinem eltűnése volt a nagy katasztrófa? Egyáltalán, katasztrófa ez? brainoiz ismerteti az új generációs komikszok egyik érdekes darabját.

05.09.23.

Hagyománnyá vált nyári szendergésünk után újult erővel térünk vissza, hogy bőséges cikkáradattal hódoljunk olyan gótikus dátumoknak, mint az őszi napforduló, a gesztenyeérés és az iskolakezdés. Az esős-borongós tematika jegyében retro-rovatunk varjúvá változó molnárlegényekről regél (Krabat a fekete malomban), és egy ideig nem is szabadulunk a mesevilágból: Hanna egy nyomasztó világvége-kommunában játszódó Kékszakáll-történetet ismertet (Gregory Frost: Fitcher's Brides), diane pedig a New Yorkban gettósított mesehősök hányattatásait megörökítő képregényfolyamról ad kimerítő látleletet (Fables).

Jonathan Caroll életművének lassan, de biztosan gyarapodó áttekintése egy szürreális zarándokút regényével (Bones of the Moon) gazdagodik. amanibhavam Stephen R. Donaldson Gap-sorozatának bemutatásával bizonyítja, hogy a fantasyről sf-re átnyergelt szerzőnek nemcsak a fantáziája nem csorbult, hanem a főhőseit is változatlan örömmel hajszolja kétségbeesésbe.

Kalóriadús közjátékként req jelentkezik végre egy cikkel, és a dildóügyi anime-elemzések után ezúttal a halhatatlanság előnyeit és hátrányait boncolgatja egy spoilernek hosszú, rivjúnak pedig kissé magvas szösszenetben.

Fogadalmunkhoz hűen két olyan írót is bemutatunk, akiknek nemzetközi hírnevével csak magyarországi ismeretlensége vetekedhet. Egyikük a kitűnő Guy Gavriel Kay, aki olykor majdnem-vikinges, majdnem-partraszállós heroikus fantasyt ír (Last Light of the Sun), vagy, mint az Tapsi ponyvaelméleti kitérőkkel megfűszerezett cikkéből kiderül, egész trilógiával támasztja alá az angolszász írók szőttesmániájáról terjengő híreket (Fionavar Tapestry-ciklus). Végezetül hadd köszöntsük a sikerrel debütáló Nagy Levint, aki a keményvonalas tudományos fantasztikum egyik mesteréről, David Brinről közöl — a díjhalmozó mesterhez illő — portrét.

Frank Miller: The Dark Knight Returns — minden, amit tudni akartál Batman, Robin, Joker és a posztmodern recepcióelmélet, nemkülönben pedig a homoerotika összefüggéseiről — mindezt egy olyan világban, ahol polgárjogi aktivisták tüntetnek az önbíráskodó, pocakos ötvenesként önmagát reaktivált Batman ellen. Toldi estéje Miller-módra, avagy minden történet véget ér egyszer. el moreno suhan vissza közénk titkos kiküldetése után, denevérszárnyakon.

05.10.25.

Neil Gaiman: Anansi Boys — mi történik, ha az ember egy bajkeverő mitológiai entitás leszármazottja, és múltja elől még Londonban sem menekülhet? Amerikai istenek light, avagy P.G. Wodehouse és az ősi istenek kedélyes körtánca a kattant gaimani urbanfantasy tájakon. brainoiz kalauzol.

05.11.05.

David Mitchell: Cloud Atlas — díjgyanúsan szárnybontogató brit ifjúfenomén önmagába záródó zsáner-kisregényekből kimozaikozott műve, melyben valami történik egy 19. századi amerikai ügyvéddel egy tengeri hajóúton. Hogy pontosan mi, azzal kapcsolatban brainoiz célozgat a fantasztikum terén felvilágosult irodalmi modernkedés szószólójaként.

05.12.31.

David Sedaris: The Santaland Diaries — mit csinál a behajtók elől menekülő proletár-elf az áruházi színfalak mögött, milyen, ha a karácsonyi vacsorára váratlanul beállít a papa vietnami zabigyereke, és még sok szívderítő életkép az amerikai álom és a szeretet ünnepének malaszttal terhes találkozásából. Kissé megkésett, de továbbra is friss és ropogós rivjú Rorimack tollából, akitől ezúton is elnézést kérünk, miközben összes kedves, volt és leendő olvasónknak eredményekben és cselekményben gazdag évet kívánunk 2006-ra!
[ 2004 ]